VESNA PIŠE Članek: Mlad.si

Članek: Mlad.si

Akademija: »IZKUŠNJA, KI JI NI PARA«

Od 4. do 9. novembra je potekala The Academy 2014 v Beogradu. To je bila priložnost, ko se je srečalo skoraj 200 mladih iz 42 držav, ki so debatirali, se družili ter izkoristili znanje in izkušnje najboljših »skavtskih vodij» iz Evrope. Ena izmed teh srečnežev, sem bila tudi jaz.
Imeli smo pester program, ki je vseboval tri sklope predavanj. Za začetek naj povem, da to ni bila tista vrsta predavanj, ko en predavatelj govori, ostali pa poslušajo, zehajo, spijo ali pa igrajo igrice na telefonu. Niti slučajno! To je bil pravi »brainstorming« po 7 ur na dan! To je bilo zabavno delo v skupinah, aktivno sodelovanje, igranje, miselne igrice,…, skratka taborniške metode učenja. En sklop predavanj je zavzemal predvsem strategijo in management, drugi izobrazbo ter  »trening« in tretji, je baziral predvsem na komunikaciji. Vsak dan si imel možnost se udeležiti dveh predavanj. Ker vedno izhajamo iz sebe, sem se udeležila predavanj, ki so uporabna za našo taborniško organizacijo.
Pri Monitoring and evaluation smo debatirali o tem, da se moremo večkrat vprašati, kaj je to kvaliteta in kakšne standarde kvalitete moramo postaviti za dober program. Kot standard lahko uporabimo npr. taborniške metode, interaktivnost, izziv, izvajanje evalvacije, izobraževanje. Pomembno je, da določimo standarde kvalitete, preden si zadamo cilje, saj so standardi bolj splošni in so nad cilji. Če želimo imeti dobro kvaliteto, moramo imeti dobro usposobljen in šolan kader. In ko že omenjam kader; pri Mentoring and coaching in action, smo se spraševali: Kakšen je dober mentor? Kdo je lahko mentor? Veste, da med mentorjem, trenerjem, vodnikom, vodjo obstajajo razlike?! Bili smo si enotni, da je potrebno dobro kvalificirati osebo, preden gre v proces učenja za vodjo. Nadaljevanje tega je bilo predavanje Project Management in practice. Pogovarjali smo se o projektih, iskali odgovore na vprašanja: Kaj je projekt, kako se ga lotiti, kateri so deli projekta, ter spoznali različne metode, ki jih lahko uporabimo, ko delamo projekt. Dotaknili smo se vprašanja »Koga dati na čelo projekta?« Nekoga, ki ima vse 4 veščine: je odličen planer, kontrolor, vodja in dober govornik.
Oči mi je odprlo predavanje Scouting and guilding fundamentals: »Scouting DNA«. V tej temi smo se dotaknili skavtskega bistva. Govorili smo o karakteristikah vsakega tabornika, o vrednotah taborništva in ugotovili, da je lahko čisto vsaka aktivnost ali panoga, taborniška; tudi fotografiranje, nogomet, čistilna akcija,…, ter da vedno več »netipičnih« taborniških aktivnosti zaradi trenda in časa vključujemo v taborništvo. Naj povzamem: »Vse kar počneš je lahko taborništvo! Potrebno je samo upoštevati 7 taborniških elementov!« In ko že omenjam aktivnosti ter izobraževanje, smo se pri Growing scouting and guiding, A real turnaround: just do it spomnili ustanovitelja skavtstva, gospoda Baden Powella. Od začetka nastanka skavtstva (1907 leta) so se spreminjale metode in ideje, a cilj je ostal še vedno enak!
Taborniški program zajema tri vidike: kaj člani delajo, kako delajo in zakaj to delajo. Z našim programom težimo predvsem k uporabnosti znanj, atraktivnosti, zanimivosti, tržnosti, ter k potrebam otrok. In ker tudi mi, malo starejši, radi prebudimo otroka v sebi, smo se pri predavanju Free Being Me: building body-confidence for boys and girl, igrali in se vživeli v otroke različnih starostih. Predavanje je bilo posvečeno razmišljanju o tem, kako se dandanes otroci sprejemajo. Kaj kreira njihovo samopodobo? Zakaj se ljudje vedno primerjamo med seboj? Zakaj nikoli nismo zadovoljni s tem, kar imamo in kakšni smo? Katere so tiste naše lastnosti, ki nas privedejo do tega, da se hočemo spreminjati za druge? Ali res drži stereotip, da če imaš super postavo, si bolj srečen, bolj bogat, imaš boljšo službo, boljšega partnerja,…? No, če je kdo verjel v to, je po tem predavanju sigurno spremenil mnenje.
In nazadnje, ker tudi taborniki gremo v korak s časom, uporabljamo priljubljena socialna omrežja kot so facebook, instagram, twitter, youtube, blogi. Tako smo pri Social media trenirali kako najbolj dolgočasne stvari narediti zanimive in privlačne. Ne pišite, raje slikajte ali naredite video! Bodite izvirni, zabavajte se, in verjemite vase! Rezultat bo sam prišel!
Nisem še omenila kulturnega programa, srbske kuhinje, internacionalnega večera, polnega kulinarike in običajev, zanimivih ljudi in novih prijateljev, ki sem jih spoznala… Naj povem samo to, da je bila to zame nepozabna čudovita izkušnja in dogodivščina, ki bi se je z veseljem znova udeležila.

Vir: Vesna Novak, Zveza tabornikov Slovenije
http://arhiv.mlad.si/2014/12/akademija-izkusnja-ki-ji-ni-para/