VESNA PIŠE “Vojna” pisateljev

“Vojna” pisateljev

    V društvu Lepe besede smo si zastavili vprašanje, kako mlade navdušiti za branje? 
V sodelovanju pisateljice zbirke zgodb za otroke na temo taborništva dr. Vesne Novak in Stana Dirdenyja, pisatelja mladinske fantazijske zbirke Vagabundi, se je porodila ideja za poučno, hudomušno in zanimivo igro “Vojna pisateljev”.

Igra je sestavljena iz treh delov:
– V 1. delu poteka pogovor med pisateljema, ki zagovarjata vsak svoj žanr, eden realistično, drugi pa fantazijsko zgodbo. Poudarek je na razlagi žanrov in strokovnih izrazov leposlovja. Prvo dejanje je predvsem namenjeno osnovnošolski in srednješolski publiki, kjer se ob nenehnem komuniciranju z njo razreši pomen tega ali drugega izraza.
– V 2. delu poteka primerjava likov iz realistične in fantazijske zgodbe obeh avtorjev. Pisatelja se vse do zaključka 2. dejanja ob vseh mogočih dokazilih prepirata o njihovih sposobnostih, namenu, izobraženosti … Med drugim izdata tudi skrivnost, kako sta sama začela pisati … Vmes postrežeta še s kakšnim dodatnim presenečenjem in hudomušnim vložkom. 
– V 3. delu pisatelja spoznata, da se žanri med seboj krepko povezujejo in podpirajo ter da ju pri ustvarjanju vodi podoben interes. Motivirata mlade k ustvarjanju in branju.

  Igra je namenjena kot spodbuda mladim k branju, njihovemu ustvarjanju, ter ozaveščanju, da so knjige bistvenega pomena za splošno informiranost in izobrazbo. Ob bogati sceni, tako iz taborniškega kot iz fantazijskega življenja, se igra razživi. Namen igre je predvsem predstavitev tudi drugih svetovnih mladinskih uspešnic in spodbuda k izposoji knjig in branju.

Igra ob nenehnem sodelovanju igralcev s publiko lahko traja 60 – 70 min.

Slika predstavlja le simbolične podatke.

Spodnje posnete fotografije so iz gostovanja na OŠ Antona Aškerca iz Rimskih Toplic