VESNA PIŠE NOVIČKE Adventni čas …

Adventni čas …

Advent za vsakega predstavlja nekaj drugega…

V Katoliški cerkvi pomeni neposredno pripravo na božič ter rojstvo Odrešenika.
Za nekoga drugega pomeni čas posta, pred bližajočimi prazniki, ko bodo mize obložene z dobrotami in se bo težko odreči vabljivi slaščici na mizi… Za nekoga je čas razmisleka in priprave na nov začetek, saj se bližamo novemu letu. Drugemu pomeni druženje s prijatelji in več časa z družino…

Če priznam iskreno, je zame od vsega naštetega nekaj. Je tako čas druženja, kot krašenja do priprav na praznike. Hkrati pa je to čas, ko se preprosto ustavim, premeljem zadeve, naredim bilanco stanja, se vprašam: kje sem, kaj sem letos storila, kaj sem dosegla, sem zadovoljna s tem, ali si želim še kaj? Če je možno, zaključim vse nedokončane stvari, da lahko grem naprej.

Predlagam vam, da vse te stvari napišite na papir. In videli boste, da četudi je leto imelo samo en dan več kot lani, ste storili in naredili ogromno! Ne pozabite SE POHVALITI, kajti IZJEMNI STE! Prav tako se ZAHVALITE za VSE kar imate in ste dosegli.

Nato pa naredim plan in načrt za naprej, ki vsebuje tako osebne kot poslovne stvari. Vendar je premalo, če napišete samo seznam ciljev. Naredite si korake, kako boste posamezni cilj dosegli!

Zaupala vam bom moj plan in cilj v ADVENTNEM ČASU.

CILJ: Vsak dan narediti eno dobro delo.

Ampak najprej si razjasnimo, kaj je dejansko dobro delo. Lahko bi rekli, da je to družbeno koristno delo, od katerega mi nimamo finančne koristi, a nas notranje napolni. Ni nujno, da je materialnega značaja, lahko se nudi naša pomoč v obliki časa, volje in pripravljenosti pomagati.
Nekdo, ki je zelo zaposlen in nima časa, ima pa finančna sredstva, lahko podari sredstva v dobrodelne namene in s tem lahko osreči mnoge ljudi. Nekdo drug pa, ki ima morda mizarsko delavnico in je spreten z rokami, lahko za otroke izdela lesene okraske, ali kaj podobnega. Znate šivati? Ste dober kuhar? Svoje kuharsko znanje lahko uporabite tako, da naredite brezplačen online tečaj za praznične dobrote ali pa enostavno spečete pecivo in ga pošljete kakšni družini, ki si ga ne more privoščiti.

Zakaj bi morala biti naša smrečica v trendu z letošnjimi modnimi barvami? Zakaj ne bi bili za spremembo sami kreativni in izdelali obeske za smreko?! Lahko uporabite naravne materiale in ste še okoljsko osveščeni (storžke, slamo, les, lubje,…).

Vedite pa nekaj: Vam se morda ne bo zdelo, da ste veliko naredili, ker ste morda namenili 5 minut svojega časa, ali dali nekaj znanja, uporabili roke ipd,  a sočloveku, pa ste morda z eno malo gesto ali pomočjo morda celo rešili življenje (npr. ste pospremili starejšo gospo čez poledenelo cesto?!), polepšali dan ali celo praznike.

Hvala, ker ste sočutni, prijazni in dobri ljudje!

KORAKI:

  1. Sešiti adventni koledar
  2. Napolniti ga s čokoladicami
  3. Napisati listke z nalogami (P.S. Čokoladica se lahko poje šele po opravljeni nalogi)

Primeri mojih nalog:

1.12. Napisala voščilnice za Dom starejših občanov.

2.12. Podarila knjigo otroku iz socialno šibke družine.

3.12. Podarila parkirni listek.

4.12. Bratu spekla torto za rojstni dan.

5.12. Za prostovoljno organizacijo izpolnila razpis, da bodo dobili finančna sredstva.