Potovanja

SKANDINAVIJA

Spominjam se čudovitega potovanja po Skandinaviji. Prepotovali smo več kot 8000 km v 25 dneh. Sredi julija, smo imeli tudi (samo) 2°C, veter, dež, vendar vse to zbledi, ko doživiš najdaljši dan /noč ob sončnem zahodu, na Severu, na jezeru v kanuju (romantika na višku).  V zakup vzameš gromozanske komarje, ki kar mrgolijo okrog tebe…

Tudi strah, premraženost, slab želodec na ladji in 10 metrski valovi so izginili ob pogledu na kita glavača, ki je bil oddaljen le nekaj deset metrov od nas.
Popolnoma pa te prevzame neokrnjena narava, naravni parki, slapovi, fjordi…,ob kateri si spočiješ in prečistiš telo, dušo in um.
ŠPANIJA IN PORTUGALSKA

Po mrzli Skandinaviji sem se odločila, da se grem naslednje leto malo pogret v tople kraje. Tako sem šla na 25-dnevno potovanje po Španiji, Portugalski in Franciji.

Ne samo, da sem se pogrela, zapekla sem se, saj smo v Granadi imeli 45°C. Ker sem avanturističen tip človeka, rada raziskujem tiste poti in kraje, ki niso tako turistične, saj le tako dobiš pravi občutek o deželi katero obiščeš. Še raje pa se družim z domačini, grem k njim pojest tradicionalno hrano, naučim kaj novih besed. Očarana sem bila mavrsko utrdbo v Al Hambri, v Granadi, v Sierri Nevadi pa nad naravno lepoto, kjer smo se šli ohladit na 2000 m nadmorske višine. Čar Portugalske je najzahodnejša točka  Evrope – RT Cabo da Roca.
Preden sem se vrnila nazaj, v vsakodnevni vrvež in stari tempo, sem se še “aklimatizirala” v mrzlem Atlantiku.
PARIZ
Pravijo, da je mesto ljubezni. A ni le to, je mesto z dušo. V Parizu sem bila že trikrat, in ga vsakič videla drugače. To je mesto, kjer bi lahko živela. Moje zadnje, 10-dnevno potovanje, je bilo res nekaj posebnega. Odkrivala sem kotičke, za katere še domačini niso vedeli. Presenečena sem bila, da je zelo veliko muzejev zastonj. Poskusila sem se za teh nekaj dni preleviti v pravo Parižanko. Spremenila sem “outfit”, jedla njihovo hrano, imela njihove navade. Francozi so gurmani, in znajo uživati ob hrani. Že podatek, da imajo med delovnim tednom čas 1,5 ure za kosilo, ki ga ponavadi preživljajo v parku z bageto v roki in sproščujočim pogovorom z družbo, je za nas Slovence zelo čudno. Slaščice, siri, vino in ostala hrana – res za prste obliznit. Če imate kdaj možnost, pojdite v Pariz, se napolnite z energijo tega mesta in dihajte z njim. Ne bo vam žal. Morda pa se kje tam srečamo!

LONDON

Vam ime Cutty Sark kaj pove? Kaj pa če povežete s Twinings? Kot ljubiteljico čajev, me je pot popeljala v London. Izvedela sem čudovito, žal tudi tragično zgodovino te prelepe ladje Cutty sark, ki je prva popeljala čaje v Evropo iz Kitajske in Indije.

Če govorim o Londonu si je potrebno ogledati tudi lokalne znamenitosti med katera spada tudi Shakespearovo gledališče, preizkusiti njihovo hrano, pa ne mislim fish˛& chips, raje kakšno mesno pito z grahom, ali kaj podobnega. Zraven paše še kozarček piva, ki ga je res v izobilju, prav tako teh pubom in barov.
Nad njihovo kulturo pitja ravno nisem bila navdušena, sem pa bila zato bolj nad ljudmi, ki so me res prijetno presenetili. Mislila sem, da so Angleži “zategnjeni”, vendar sem se motila. So dobra družba,in zelo radi debatirajo, saj s tem menijo, da si “napenjajo” možgančke.