VESNA PIŠE Prelistajte…

Prelistajte…


Ker sem tabornica od malih nog, so mi vrednote kot so pripravljenost pomagati, timski duh, spoštovanje ljudi in narave (po)ostale zakoreninjene v meni. Vseh teh taborniških let se zelo rada spominjam in jih še živim, zato želim vsaj delček tega zanimivega taborniškega življenja, ki je polno dogodivščin deliti z otroki.  Tako se je porodila ideja o taborniški zbirki. Poimenovala sem jo Bumbarji. V tretji knjigi, razkrijem zakaj ravno “Bumbarji”. Vsaka knjiga v zbirki je sestavljena iz treh delov: Napete zgodbe, Drobtinice modrosti ter Male šole taborništva, ki se dopolnjuje.

   Prva knjiga  Dogodivščine na galebjem otoku pripoveduje o prvi samostojni dogodivščini skupine, ko so se Bumbarji s pomočjo navodil iz kuverte ter skrivnih sporočil, ki vsebujejo naloge, odpravili z vlakom v “neznano”. Skozi zgodbo se stopnjuje napetost, saj so morali rešiti vse naloge, če so želeli priti do cilja. Pot ni bila lahka, saj so na njej doživeli precej zapletov; od močne nevihte, ki jim je odnesla splav do  lakote in robinzonskega življenja do nočnega dogodka v trdnjavi, kjer so bili skoraj živi zakopani …  Marsikdo je moral premagati strah.  S skupnimi močmi jim je uspelo in pripravljeni so na novo pustolovščino.

    V drugi knjigi Pasti divjine so se odpravili v divjino. Katere divje zveri jim prečkajo pot? Se je kdo morda celo s kakšno boril? Je utrpel poškodbe? Kja so storili, ko jim je zaradi magnetnega polja zatajil kompas? Jim  je taborniško znanje orientacije zadoščalo?  Kaj so storili, ko so srečali na “pozabljene” prebivalce, ki so jim v zameno za preživetje zadali težko nalogo? So jih prelisičili? Ali so razrešili skrivnost zadnje slovenske potomke mističnega sveta? Kdo je Timija rešil iz grobnice iz časa svetovne vojne?

   Tretja knjiga Ekološka bomba je lahko za marsikakšnega bralca prava preizkušnja.  Tako kot Bumbarji, se tudi bralec skozi knjigo lahko odloča: kaj je prav in kaj ni? S čem je Timijeva prijateljica povzročila prve resne razprtije v skupini? Kaj so storili, ko so našli skrivni laboratorij močne korporacije? Kakšno vlogo pri tem ima samostan in redovnica? Imajo kakšno skupno točko: taborniki, redovnica, strupene snovi in čebele?

Dogajanje v četrti knjigi Ujeti v viharju je postavljeno v visokogorje. Peterici se je pridružila še ena članica, ki se je skupaj z njimi odpravila na zimsko pustolovščino. Živeli so pravo eskimsko življenje … Na sled jim je prišel gorski duh.  Spoznali so stezosledca. Spraševali so se, če je mit oziroma legenda o njem resnična … Ali je res bil Timi kriv za naravno nesrečo?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Film_1
Film_2
Film_3
Film_4
Film_5