VESNA PIŠE Mnenja o knjigi

Mnenja o knjigi

   Avtor lahko leta in leta raziskuje, in nato napiše knjigo. On ima občutek, da je napisal uspešnico. Vendar pa je pravi pokazatelj, bralec.  Če je bralec navdušen, zadovoljen, če je knjigo doživel, in od nje nekaj dobil, jo bo priporočil dalje. Če pa avtor ne navduši bralca, mu leta izkušenj, raziskovanj, vlaganja časa in truda nič ne pomagajo.
   Pravijo, da kritika nikoli ni podana z dobrim namenom. Jaz pa nisem takšnega mnenja. Zdi se mi, da se vsak lahko nadgradi, izpopolni, in če upošteva kritiko, je lahko samo še boljši. 
   Še posebej sem pa vesela kritike, komentarje oziroma mnenj otrok, saj so otroci pristni, nedolžni, odkrito povedo kar mislijo, brez olepšav, ne igrajo, se nočejo “prikupiti” ali si pridobiti kakšne točke. Povedo brez metafor, direktno.

 

 

Recenzija 1: Dogodivščine na galebjem otoku | Dobre knjige

Dviga plamen se iz ognja, taborišča našega, ki pod goro mirno spava, sredi gozda temnega […] (prva kitica taborniške himne).

Najstniki Anja, Timi, Neja, Filip in Miha so taborniki iz skupine Bumbarji. Nekega julijskega jutra se sami odpravijo na celotedensko taborjenje,kjer jih na daljavo z navodili in namigi usmerja in vodi njihova vodnica Maja. Po vsaki končani nalogi morajo Maji po sms-u poslati geslo, da jim pošlje nova navodila. Da bodo uspešno opravili naloge, bodo morali združiti moči, biti iznajdljivi in znati uporabiti vse svoje taborniško znanje. V prvi knjigi iz taborniške zbirke Bumbarji z naslovom Dogodivščine na galebjem otoku nam pisateljica in dolgoletna tabornica Vesna Novak predstavlja taborniško življenje. Zgodba je zanimiva in hitro berljiva. Razdeljena je na krajša poglavja, ki se končajo z Drobtinico modrosti (npr.:»Več glav, več ve. Morda ne boš imel vedno ti prav, prav tako ne boš kdaj najbolj pameten, a v skupini je pomembno, da vsak prispeva nekaj in se potrudi po svojih močeh […]« (str. 24) ali pa »Če storiš napako, nič hudega. Na napakah se učimo. Pomembno je, da se ne ustrašiš in vedno poskusiš znova.« (str.45)) V drugem delu knjige je priročnik z naslovom Mala šola taborništva, kjer so zbrana taborniška pravila,šege in navade (poroka, straža zastave …), koristni napotki za preživetje v naravi (npr. kako ravnati ob ugrizu kače, kako zakuriti ogenj, postaviti začasno bivališče ipd.) in druge zanimive vsebine iz življenja tabornikov.
Odlomek iz knjige

»Počasi, Timi,« reče Anja. »Torej, dobimo se na železniški postaji jutri zjutraj ob 5:40. Bodi točen. Tam nas čakajo vozovnice in kuverta z navodili. Kolikor sem uspela izvedeti od vodnice Maje, nam je načelnica za letos pripravila nekaj posebnega. Jaz sem že čist nestrpna, res ne vem, če bom lahko sploh kaj spala, pa upam, da ne bom česa pozabila,« se za glavo prime Anja. 

 

Recenzija 2: https://www.mb.sik.si/novak-vesna-dogodivscine-na-galebjem-otoku.html

Rezultat recenzije knjige Mariborske knjižnice je bil: PRIPOROČAMO V BRANJE! Zahvaljujem se gospe Ani Dolinšek za strokovno oceno ter Mariborski knjižnici, za to čudovito podporo ter hkrati spodbudo za nadaljnje delo. Ostale ocene knjig si lahko ogledate v predelku: knjižnice.

 

 

 

Film_1
Film_2
Film_3
Film_4
Film_5