VESNA PIŠE ZBIRKA BUMBARJI

ZBIRKA BUMBARJI

Ker sem tabornica od malih nog, so mi vrednote kot so pripravljenost pomagati, timski duh, spoštovanje ljudi in narave (po)ostale zakoreninjene v meni. Vseh teh taborniških let se zelo rada spominjam in jih še živim, zato želim vsaj delček tega zanimivega taborniškega življenja, ki je polno dogodivščin deliti z otroki. Tako sem dobila idejo o taborniški zbirki, ki sem jo  ljubkovalno poimenovala Bumbarji, saj so njeni junaki včasih nerodni, včasih pametni popotniki, pustolovci, avanturisti, ki iščejo nove dogodivščine.
30-letne izkušnje taborništva in dela z otroki in mladostniki so mi pomagale spoznati njihove psihološke karakteristike. Vem, s čim se otroci radi ukvarjajo, kaj jih zanima, s kakšnimi tegobami in strahovi se srečujejo … Zavedam se, da se generacija od generacije razlikuje, zato jih želim skozi knjižno delo spodbuditi k branju, ustvarjanju, razmišljanju in jih pripraviti do tega, da bodo z veseljem vzeli v roke knjigo in z njo rasli. Celotna filozofija zbirke Bumbarji teži k temu, da se dopolnjuje in stopnjuje po težavnosti, glede na starost otrok. V zbirki najdemo življenjskih lekcije,  teme o odraščanju, o skrbi za naravo, o vrednotah kot so solidarnost, prijateljstvo, soočanje z odločitvami in strahovi. Zbirka je idealno branje za otroke in za starše, na dopustu, v šoli v naravi, ko zmanjka baterije na mobiju. Takrat vzamemo v roke to knjigo, saj je v njej dodatek Mala šola taborništva. V njej izvemo, kaj vse lahko počnemo v prostem času, so napotki o preživetju v naravi, kako zakuriti ogenj, kako postaviti šotor, kaj narediti v primeru ugriza kače …

V zbirki so še: Pasti divjine, Ekološka bomba, Ujeti v viharju ter Vsiljivci v taboru. Prepletajo se zgodbe z realnimi, dolgoletnimi taborniškimi izkušnjami, znanji in doživetji na različnih taborih in druženjih z otroki. Vso življenje se držim taborniškega mota, ki pravi, da skupaj ustvarjamo boljši svet. Zato želim to miselnost širiti naprej med otroke, mladostnike in starše.

V knjigah nastopa 5 glavnih junakov, vsak je zase edinstven. S tem je želela prikazati različnost otrok, posebnosti posameznikov …  Bralci se lahko poistovetijo z enim od petih likov. Skozi delo je glavno vodilo timski duh, prijateljstvo, solidarnost in pomoč drugemu, ker se avtorica zaveda, da je danes veliko medvrstniškeganasilja, preveč individualizma, premalo prilagajanja drug drugemu in pristne komunikacije … Skozi knjigo želi avtorica  mladim bralcem spodbuditi domišljijo, saj jihv knjigi čakajo izzivi, reševanje različnih nalog, ugank, skrivnih sporočil …

Knjiga Dogodivščine na galebjem otoku je uvrščena med Dobre knjige – elito vseh knjig v Sloveniji, v katero pride zgolj peščica vseh izdanih knjig v Sloveniji.
Knjiga Dogodivščine na galebjem otoku  je v avtorici zorela nekaj let. Ker pišem realistične romane, sem v zgodbo vključila realne kraje in njihovo zgodovino. Izbrala sem različne karakterje glavnih junakov, ki so v zbirki isti in z vsako novo knjigo dozorevajo, pridobivajo nova znanja, izkušnje …
Zgodba pripoveduje o prvi samostojni dogodivščini skupine, ko so se s pomočjo navodil iz kuverte ter skrivnih sporočil, ki vsebujejo naloge, odpravili z vlakom v “neznano”. Skozi zgodbo se stopnjuje napetost, saj so morali rešiti vse naloge, če so želeli priti do cilja. Pot ni bila lahka, saj so na njej doživeli precej zapletov; od močne nevihte, ki jim je odnesla splav do  lakote in robinzonskega življenja do nočnega dogodka v trdnjavi, kjer so bili skoraj živi zakopani …  Marsikdo je moral premagati strah.  S skupnimi močmi jim je uspelo in pripravljeni so na novo pustolovščino. Na koncu knjige je dodatek Mala šola taborništva, ki se lahko uporabi v realnem življenju,  šoli v naravi, na kakšnem izletu, taborjenju, saj so v njem dobri napotki in znanja (prva pomoč, bivanje v naravi, pesmi …).

   V drugi knjigi Pasti divjine so se odpravili v divjino. Kaj so storili ko so prišli do magnetnega polja in jim je kompas zatajil? Jim je taborniško znanje orientacije zadoščalo? Kako so se spopadli z lakoto? Jim je uspelo naloviti hrano, poiskati bivališče, uiti zverem, ki so prežale na njih na? Kaj so storili, ko so izvedeli za “pozabljene” prebivalce? Jim je uspelo ubežati pred njimi? Ali so razrešili skrivnost zadnje slovenske potomke mističnega sveta? Kdo je pomagal rešiti Timija iz grobnice iz časa svetovne vojne?

   Tretja knjiga Ekološka bomba je lahko za marsikoga prelomnica. Knjiga lahko bralca postavi pred preizkušnjo kaj je prav in kaj ni? Bi se odločil za denar in s tem plačal za svoje zdravje, ali bi poskrbel za okolje in s tem poskrbel za dolgoročno zdravje? Timijeva prijateljica je poskrbela za prve razprtije v skupini. Je skupina bila dovolj močna, da je premagala to? Odkrili so skrivni laboratorij močne korporacije. Kakšna nevarnost jim je grozila? In nenazadnje, kaj imajo skupnega: taborniki, redovnica, strupene snovi in čebele? 

   Četrta knjiga Ujeti v viharju
se dogaja v visokogorju. Peterici se je pridružil še šesti član in se skupaj z njimi odpravil na zimsko pustolovščino. Živeli so pravo eskimsko življenje … Je bil res Timi kriv za naravno nesrečo?  Na sled jim je prišel gorski duh. Kdo je stezosledec?   

V peti knjigi Vsiljivci v taboru so se vrnili na “kraj zločina”. Jim je uspelo razvozlati uganko ter razkriti skrbno varovano skrivnost strica Alfreda? Tokrat je  peterico čakala težka uganka, saj če ne rešijo uganke: kdo jim je odtujil dragocen predmet in ga  ne pridobijo nazaj, se bo dogodivščina predčasno zaključila …  Kdo so vsiljivci v taboru? Se bo srečanje z njimi dobro izteklo?

 

Kaj čaka naše junake v prihodnje?

    Kaj mislite, ali se otroci, ki hodijo k tabornikom kaj razlikujejo od vrstnikov v šoli? Kako se taborniki spopadamo z najstniškimi problemi? Saj veste, prve simpatije in spanje v šotorih … Taborniki hodimo tudi po svetu in se družimo na evropskih in svetovnih srečanjih in tekmovanjih. Ali se bo naša peterica odpravila tudi v tujino? Kam? H komu in zakaj? Za katero prestižno tekmovanje se bodo borili? 

    Doživeli bodo točko preloma, ki bo odločala o njihovem prijateljstvu. So dovolj povezani, da ostanejo skupaj, ali bo to njihov konec? Soočili se bodo z velikim pritiskom. Se bodo uklonili, ali bodo zmagale taborniške vrednote in načela? Pot, ki jo bodo izbrali bo ključnega pomena, a bo lahko zelo nevarna …

Film_1
Film_2
Film_3
Film_4
Film_5