VESNA PIŠE NOVIČKE MLADINSKA ZBIRKA BUMBARJI

MLADINSKA ZBIRKA BUMBARJI

MLADINSKA ZBIRKA BUMBARJI post thumbnail image

 

Ker sem tabornica od malih nog, so mi vrednote kot so pripravljenost pomagati, timski duh, spoštovanje ljudi in narave (po)ostale zakoreninjene v meni. Vseh teh taborniških let se zelo rada spominjam in jih še živim, zato želim vsaj delček tega zanimivega taborniškega življenja, ki je polno dogodivščin deliti z otroki.  Tako se je porodila ideja o taborniški zbirki. Poimenovala sem jo Bumbarji. Beseda Bumbarji ima veliko pomenov. V prevodu je izmed teh je tudi “Čmrlj”. Kot vemo, čmrlji letajo iz cveta na cvet, oprašujejo … Tako bi lahko prekli, da so Bumbarji neke vrste popotniki, pustolovci, avanturisti, ki iščejo nove dogodivščine. V eni izmed knjig zbirke, razkrijem še en pomen, zakaj so se mladi taborniki poimenovali ravno “Bumbarji”.

   Prva knjiga  Dogodivščine na galebjem otoku  je nastajala nekaj let, saj ker sem predstavnica realističnih romanov, sem zbirala realne kraje, dogajanje in prebirala zgodovino, zbirala “material za Malo šolo taborništva”, iskala primerne karakterje glavnih junakov, ki bodo v celi zbirki enaki. Seveda pa bodo skozi zbirko dozorevali, pridobivali nova znanja, izkušnje … Prva knjiga izstopa po tem, da ima “najdebelejši” dodatek Malo šolo taborništva. To je zbrano taborniško znanje, ki se bo iz knjige v knjigo dopolnjevalo. Tako da bo v celotni zbirki veliko različnih taborniških tematik (npr. orientacija, šotor, ogenj, lokostrelstvo, šege in navade, taborniške pesmi, vozli, itd.). Zgodba pripoveduje o prvi samostojni dogodivščini skupine, ko so se s pomočjo navodil iz kuverte ter skrivnih sporočil, ki vsebujejo naloge, odpravili z vlakom v “neznano”. Skozi zgodbo se stopnjuje napetost, saj so morali rešiti vse naloge, če so želeli priti do cilja. Pot ni bila lahka, saj so na njej doživeli precej zapletov; od močne nevihte, ki jim je odnesla splav do  lakote in robinzonskega življenja do nočnega dogodka v trdnjavi, kjer so bili skoraj živi zakopani …  Marsikdo je moral premagati strah.  S skupnimi močmi jim je uspelo in pripravljeni so na novo pustolovščino.

   V drugi knjigi Pasti divjine so se odpravili v divjino. Kaj so storili ko so prišli do magnetnega polja in jim je kompas zatajil? Jim je taborniško znanje orientacije zadoščalo? Kako so se spopadli z lakoto? Jim je uspelo naloviti hrano, poiskati bivališče, uiti zverem, ki so prežale na njih na? Kaj so storili, ko so izvedeli za “pozabljene” prebivalce? Jim je uspelo ubežati pred njimi? Ali so razrešili skrivnost zadnje slovenske potomke mističnega sveta? Kdo je pomagal rešiti Timija iz grobnice iz časa svetovne vojne?

   Tretja knjiga Ekološka bomba je lahko za marsikoga prelomnica. Knjiga lahko bralca postavi pred preizkušnjo kaj je prav in kaj ni? Bi se odločil za denar in s tem plačal za svoje zdravje, ali bi poskrbel za okolje in s tem poskrbel za dolgoročno zdravje? Timijeva prijateljica je poskrbela za prve razprtije v skupini. Je skupina bila dovolj močna, da je premagala to? Odkrili so skrivni laboratorij močne korporacije. Kakšna nevarnost jim je grozila? In nenazadnje, kaj imajo skupnega: taborniki, redovnica, strupene snovi in čebele?

Četrta knjiga Ujeti v viharju se dogaja v visokogorju. Peterici se je pridružil še šesti član in se skupaj z njimi odpravil na zimsko pustolovščino. Živeli so pravo eskimsko življenje … Je bil res Timi kriv za naravno nesrečo?  Na sled jim je prišel gorski duh. Kdo je stezosledec?

peti knjigi Vsiljivci v taboru so se vrnili na “kraj zločina”. Jim je uspelo razvozlati uganko ter razkriti skrbno varovano skrivnost strica Alfreda? Tokrat je  peterico čakala težka uganka, saj če ne rešijo uganke: kdo jim je odtujil dragocen predmet in ga  ne pridobijo nazaj, se bo dogodivščina predčasno zaključila …  Kdo so vsiljivci v taboru? Se bo srečanje z njimi dobro izteklo?

In zakaj ravno število sedem?

Ker je pravljično število. A glede na to, da se je v 25 letih taborništva nabralo veliko zgodb, ki komaj čakajo, da ugledajo moje “pero”. Lahko se zgodi, da se zbirka Bumbarji razširi …