VESNA PIŠE NOVIČKE “Dr. Malina” svetuje

“Dr. Malina” svetuje

“Dr. Malina” svetuje post thumbnail image

Od nekdaj veljamo Slovenci za ponosen narod, a po drugi strani nas je strah se izpostavit, in se na tem mestu kar strinjam z g. Cankarjem, ko je nekoč napisal in dejal, da smo Slovenci Hlapci. Hlapci, svoje usode, ki si jo krojimo sami. Imamo ogromno znanj, izkušenj, smo delovni ljudje, vendar smo preskromni in tudi meni so pravili, da naj bom skromna,…Seveda nikogar ne obsojam, nekateri so strokovnjaki na enem, drugi spet na drugem področju…Tako verjetno vas ne ve veliko, da sem doktorica znanosti iz področja genetike, kmetijstva. Doktorsko disertacijo sem posvetila malinjakom. 6 let sem se se učila o njih, jih raziskovala in preučevala.

In priznam da me je velikokrat zasrbel jezik, ko sem slišala ljudi ko govorijo o malinah, ki so dejansko malinjaki….Spremljal me je tudi ta rek: “Brigaj se zase!”…ampak ne morem si kaj, da ne bi pomagala drugim. Taka pač sem. Vrsto let sem se skrivala za svojim znanjem, svojimi uspehi…Zakaj ne bi tudi drugi imeli nekaj od tega, če pa jim lahko pomagam?! Zdi se mi edino prav, da si pomagamo med seboj, da delimo svoje znanje, izkušnje. Vsak na svojem področju. Kajti en človek ne more spremeniti sveta, če pa vsak doda svoj kamenček v mozaik, bo ta prej sestavljen.

Sama sem pač oseba, da morem vse stvari sprobati, preveriti, preučiti, preden jih lahko posredujem naprej.

cvet malineMogoče poznate tisto alarmno lučko, ki utrupa, ko je nekaj hudo narobe. Tako se je prižgala tudi meni. Prvič, ko sem videla v reklamah v letakih, ki jih dobimo na dom, kako reklamirajo maline. To sploh niso maline! To so malinjaki! Ljudje pa seveda slepo verjamejo kar piše. In nasmejala sem se že ob sami etiketi, ko sem videla, da piše: Rubus idaeus L., kar pomeni rdeči malinjak. To pomeni samo to, da niste kupili jagode, borovnice ali ribeza. To še ne pomeni, da ste kupili dobro sorto.

Skratka, želim vam dati nekaj nasvetov:

  • Najprej razčistimo POJEM malina – malinjak. O malini govorimo takrat, ko imamo v mislih sadež, o malinjaku pa ko govorimo o rastlinski vrsti
  • Pri nabavi malin je potrebno paziti naslednje: ali kupujete enorodno, ali dvorodno sorto
  • Da, poznamo več sort malin (kultivirane, ki jih kupite v drevesnici, trgovini ipd. ali divje in poldivje maline). Teh je cel kup, seveda pa ima vsaka sorta svoje prednosti in slabosti.
  • Paziti je potrebno tudi na lego, kje boste sadili maline
  • Potem so tu še druge okoljske zahteve (kakšno zemlje boste uporabili, temperatura,..)

V kolikor bi želeli, sem pripravljena samo za vas narediti 1h predavanje na temo MALINE (torej vso moje znanje in izkušnje 6 let, vam bom servirala na pladnju),  primeru, če bo vsaj 15-20 interesentov,  kjer vam bom povedala vse to in še več (katere maline imajo največ antioksidantov, nekaj o razmnoževanju, obrezovanju, kje v Sloveniji najdete srednjeveške malinjake ipd.)

Če ste zainteresirani, mi pišete na mail: vesnapise@gmail.com, in se bomo dogovorili o vseh podrobnostih.